15 Nisan 2014 Salı

Site Hızlandırma Teknikleri

Site Hızlandırma Teknikleri
Sitenizin hızlı olması hem SEO açısından hem de kullanıcı memnuniyeti açısından son derece önemli.  Hızlı bir siteye sahipseniz kullanıcılar çok hızlı açılan sitenizi mutlaka incelerler. Aksi takdirde 2.5 saniye vaktiniz var bu süre içinde siteniz açılmazsa kullanıcı sitenize girmekten vazgeçebilir.  Bu yazımızda site hızlandırma tekniklerinden bahsedeceğiz.
Site Hızlandırma Yolları
Bir Site hızlandırma kodu arıyorsanız öyle bir kod yok! sitenizin hızlanması için biraz çaba sarfetmeniz gerekli…
Evvela sitenizin barındığı sunucunun stabil ve iyi çalışır durumda olması gerekiyor. Bu konuda yapacağınız bir şey yoksa boşuna aşağıdaki tekniklerle uğraşmayın faydası çok az olur ancak SSD disk kullanan, bulut sunucu kullanan yer sağlayıcılar size çok hızlı sunucu imkanı sunabilir. Hosting seçerken uptime ve speedtime oranlarına dikkat edin.
Sitenizi hızlandırmak için 10 ipucu
1- Site Hızınızı Test edin. bunun için google çok güzel bir online site hızı test etme aracı çıkardı. şuradan deneyin ve site hızı skorunuza bakınız 100′e ne kadar yakınsa siteniz o kadar hızlı demektir. Eğer site hızınız düşükse Google site hızı ölçme aracının hemen solda belirttiği yönergeleri takip edin. bu yönergelerden birkaçı hakkında aşağıda bilgilendirme yapmaya çalıştık
2- Resimleri ölçeklendirme: Sitenizdeki resimleri ölçeklendirilmiş resimler haline getirin. yani resim boyutlarını tam olarak belirtin ve hangi büyüklükte resim ekleyecekseniz o büyüklükteki resmi siteye ekleyin. 1024×768 boyutunda bir resim ekleyip onu 600×400 olarak gösterirseniz siteniz önce 1024×768 boyutundaki resmi çağırır ardından onu ufaltır ve size gösterir. bu durum da hızı azaltır
3- Resim optimizasyonu nasıl yapılır Diyelim ki resimleri yükleyeli çok oldu ve sitenizdeki resimleri tek tek boyutlandırmak çok zor olacak bunun çözümü var mı? Eğer siteniz wordpress ise bir eklenti bunun için size yardımcı oluyor resim optimize etme eklentisi yani resimleri sıkıştırma eklentisi sayesinde daha çok tasarruf edip daha hızlı bir açılış sayfasına sahip oluyorsunuz işte eklentimiz (tıklayınca inmeye başlar) Eklentiyi kurduktan sonra wordpress admin panelinizin ortam sekmesine  Bulk  Smush.it düğmesi eklenir bu düğmeye basınca tüm resimlerinizi optimize etmeye başlar.
4- WordPress eklentileri: WordPress o kadar geliştiki oldukça basit işler için bile eklentiler mevcut. Basit işler için kullanılan eklentileri kullanmayın. bunun yerine aynı işi yapan kodları sitenize ekleyin. google’da arama yaptığınızda eklentisiz bir sürü özellik bulacaksınız.
5- Sıkıştırma sitenizdeki durağan içerikleri sıkıştıran bir eklenti olan w3 total cachekullanmanızı tavsiye ederiz. Hız skorunuza çok büyük katkısı olacaktır.
6- Tarayıcı Önbellekleme Özelliğinin aktif edilmesi: Tarayıcı önbellekleme özelliğini nasıl aktif edeceğinizi bilmiyorsanız .htacceess dosyanızı açın ve içine şu kodları ekleyin
<IfModule mod_expires.c>  ExpiresActive On  ExpiresByType image/jpg "access 1 year"  ExpiresByType image/jpeg "access 1 year"  ExpiresByType image/gif "access 1 year"  ExpiresByType image/png "access 1 year"  ExpiresByType text/css "access 1 month"  ExpiresByType application/pdf "access 1 month"  ExpiresByType text/x-javascript "access 1 month"  ExpiresByType application/x-shockwave-flash "access 1 month"  ExpiresByType image/x-icon "access 1 year"  ExpiresDefault "access 2 days"  </IfModule>
yukarıdaki işlemin işe yaraması için sunucunuzun mod_expires.c modülünün aktif olması lazım bunun için hosting sağlayıcınızla görüşün Reseller sahipleri bu konuda sorun yaşayabilirler.
site-hizlandirma-teknikleri
site-hizlandirma-teknikleri
7- Css Dosyalarını Sıkıştırın, JS Dosyalarını Sıkıştırın bunları topluca yapan w3 total cache gibi programlar olmakla birlikte ayrı ayrı eklenti halinde bulunanları da mevcut ya da şuradan  css içinjs için  kodlarınızı sıkıştırabilirsiniz.
8-WordPress veritabanı optimizasyonu: veritabanınız, otomatik kayıtlar, taslaklar ,silinen yazılar, vb bir çok etkenden dolayı dolar taşar. bunları temizlemek için veritabanınızdaki wp_post tablosundan işe başlayabilirsiniz. aman kodla veritabanı ile uğraşmayayım derseniz şu eklentiyi indirip kurun veritabanınınızı optimize etsin.
9- Temalar ve tasarım: portal tarzı temalar hem geç açılır hem de bandwithinizi tüketir. haber siteniz ya da buna benzer bir içeriğiniz yoksa sıradan basit ve hafif temalar kullanmak  sitenizi hızlandıracaktır. bol özellik yavaş açılan tema demektir.
10- Hosting: PHP / MySQL kullandığınız bant genişliği, işlemci hızı, veri tabanları sayısı ve sürümü, disk tipi, gibi  önemli kriterler hesaba katarak iyi ve hızlı bir hostinge sahip olup olmadığınızı inceleyin. tüm  Site Hızlandırma Tekniklerini denemenize rağmen başarılı olamıyorsanız artık servis sağlayıcınızı değiştirmelisiniz.

alıntı.

Hiç yorum yok:
Write yorum

Labels